Χαιρετισμός Προέδρου

Αθήνα 20 Ιουνίου 2019

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Με την ευκαιρία της δημιουργίας του νέου ιστότοπου της Εταιρείας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις βασικές προτεραιότητες μου ως Πρόεδρος και ολόκληρου του ΔΣ της ΕΕΧΘΚΑ για τη διετία 2018-2020.

 

Ονομασία Ειδικότητας και Εξειδικεύσεων

Το θέμα της αλλαγής του ονόματος της Ειδικότητάς μας είναι ένα φλέγον θέμα που έχει συζητηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια στα συνέδριά μας και στις συναντήσεις μας. Από την αρχή κιόλας της θητείας μας αγκαλιάσαμε την ανάγκη όλων, αλλά και πιο συγκεκριμένα των νέων συναδέλφων, να στραφούμε προς ένα γενικότερο όνομα για την ειδικότητά μας που θα ήταν και πιο περιγραφικό της δραστηριότητάς μας και θα μας κάλυπτε τόσο στο εσωτερικό απέναντι στην Πολιτεία όσο και στο εξωτερικό αποδεικνύοντας αυτεπάγγελτα την ειδίκευση που έχουμε λάβει. Μετά από ηλεκτρονική ψηφοφορία που διεξήχθη μέσα στον Μάιο αλλά και έκτακτη Γενική Συνέλευση, που έγινε στο Συμπόσιο των Ομάδων Εργασίας, αποφασίστηκε η αλλαγή του ονόματος σε Χειρουργική Θώρακος- Καρδίας με συντριπτική πλειοψηφία. Έχουν ήδη σταλεί τα απαραίτητα έγγραφα στο ΚΕΣΥ και αναμένουμε την τελική απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Στο ίδιο πλαίσιο, επιτεύχθηκε η αναγνώριση της ειδικότητάς μας ως μια εκ των ειδικοτήτων για τα ΤΕΠ και ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες αφενός για την αναγνώριση της Χειρουργικής Θώρακος- Καρδίας Παίδων ως ξεχωριστή εξειδίκευση και αφετέρου για την αναγνώριση της ειδικότητάς μας ως μια από αυτές που θα λαμβάνουν εξειδίκευση στη Εντατικολογία.

 

Συνεργασία με άλλες Εταιρείες

Στόχος μας είναι η δημιουργία Ομάδων Εργασίας και consensus με τις υπόλοιπες Εταιρείες Κορμού προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας  για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παθήσεων με τις οποίες μαχόμαστε καθημερινά.

 

Συνεργασία με το Κράτος

Βασικός ρόλος της Εταιρείας μας είναι να παρέχει συμβουλές προς την Πολιτεία σε θέματα που άπτονται της ειδικότητάς μας. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΣΥ για την προάσπιση των κεκτημένων μας αλλά και τη δημιουργία νέων προϋποθέσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των δράσεων μας. Παραδείγματα τέτοιων πρωτοβουλιών είναι η αποσαφήνιση των κωδικών ΚΕΝ για βαλβίδες και ανευρύσματα, η έγκριση της εξέτασης με χρήση 3d printing, η ένταξη χειρουργών θώρακος στην επιτροπή του cyber knife κ.α.

 

Διοργάνωση Συνεδρίων

Μέσα στην διετία 2018-2019 ευελπιστούμε να κάνουμε συνέδρια τόσο εγχώρια όσο και διεθνή για την βέλτιστη ανάδειξη όλων των εξελίξεων της ειδικότητάς μας. Το Συμπόσιο των Ομάδων Εργασίας έγινε στα Ιωάννινα 31/5-1/6 και στέφτηκε με επιτυχία. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές ανέπτυξαν με τον πλέον εκπαιδευτικό τρόπο, μέσα από τις διαλέξεις τους, όλα τα σύγχρονα θέματα της χειρουργικής θώρακος και καρδίας. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στον Καθηγητή κ. Ευστράτιο Αποστολάκη που ήταν επιστημονικά υπεύθυνος του συμποσίου και την Οργανωτική Επιτροπή.

Επόμενος σταθμός μας είναι το 2nd Cardiovascular & Thoracic Symposium που θα διεξαχθεί 8-9/11/2019, στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Caravel. Το Συμπόσιο θα γίνει σε συνεργασία με το Αγγειοχειρουργικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικό, με ομιλητές διεθνούς φήμης. Το πρόγραμμα είναι στην τελική φάση υλοποίησης και θα σας ανακοινωθεί άμεσα.
Για το επόμενο έτος δρομολογούμε εγκαίρως το Συμπόσιο των Ομάδων Εργασίας καθώς και το Πανελλήνιο Συνέδριο μας, προκειμένου να είναι επιστημονικά άρτια, οργανωτικά άψογα και οικονομικά κερδοφόρα για την Εταιρεία μας. Μέσα στο 2020 στοχεύουμε και στη διοργάνωση ενός διεθνούς focused meeting, λεπτομέρειες για το οποίο θα ανακοινωθούν όταν έχουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις.

 

Εκπαίδευση

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι το θέμα της εκπαίδευσης. Εκπαίδευση για τους ειδικευόμενους αλλά και δια βίου μάθηση για όλους μας. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

Web TV

Στο διαδικτυακό μας κανάλι που βρίσκεται στο site μας θα αναρτώνται όλες οι ομιλίες των συνεδρίων μας καθώς και οι εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες. Στόχος μας, επίσης, είναι να αναρτηθούν συνεντεύξεις συναδέλφων πρωτεργατών στο χώρο μας.

 

Εκδηλώσεις κοινού

Προτιθέμεθα να κάνουμε εκδηλώσεις για την ενημέρωση του κοινού σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Φίλοι και συνάδελφοι, το ΔΣ της ΕΕΧΘΚΑ και εγώ προσωπικά, δεσμευόμαστε για την τήρηση των προτεραιοτήτων που αναπτύξαμε παραπάνω και είμαστε εδώ για να συζητήσουμε όλοι μαζί την ορθότερη πορεία της Εταιρείας μας.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Χριστόφορος Κωτούλας